Contact

Stassen Emmanuel en Stassen Bart
Peperstraat 26
3770 Millen - Riemst

GSM +32 (0)475 36.89.50 (Emmanuel)

GSM +32 (0)485 07.33.90 (Bart)
bartstassen@hotmail.be

Social

Ecologisch bouwen

Dicht bij de natuur... natuurlijk materiaal... STRO

 

We hebben doorheen de jaren goed samengewerkt met verschillende architecten die gespecialiseerd zijn in ecologisch bouwen; stobalenwoningbouw of het passief wonen. Door deze goede samenwerking zijn we anders naar ons stro gaan kijken en zijn we op zoek gegaan naar hoe we ons stro nog meer konden optimaliseren. Ons stro werd op verschillende momenten en in diverse  stadia getest door het WTCB, wat zich resulteerde in een EPB-certificaat.

Onze balen

Wij persen kleine balen stro, het zijn net die balen wat je nodig hebt om te kunnen bouwen met stro. We persen de strohalmen tot balen van  ongeveer 45 cm breed, 38 cm hoog, 70 cm tot 90 cm lang. Bij elk bouwontwerp spelen de afmetingen een rol. Het is daarom van groot belang dat u contact met ons opneemt zodat u de juiste afmetingen aan uw architect kunt doorgeven. De maten kunnen immers verschillen in lengte of in breedte: van pers tot pers; ook de weersomstandigheden spelen een rol. We streven naar uniformiteit op vlak van de instellingen van de persvastheid, maar ook deze kunnen variëren. 

We persen de strobalen zo compact mogelijk, met degelijke en duurzame koorden. Onze balen hebben een gewicht tussen de 13 kg en de 15 kg. Het strotype dat we voor de woningbouw persen is tarwe. De halmen van het tarwe zijn lang en breken niet gemakkelijk. Ideaal voor de isolatiewaarde van het stro!

 

Van het veld naar de strowerf.

Om de juiste strobouwbalen te maken, is de vochtigheid van de strobaal heel belangrijk. Alvorens we aan het persen gaan, houden we dan ook nauwlettend de weersomstandigheden in de gaten. De balen moeten een vochtigheidsgraad bevatten van ongeveer 10-15% . Nat stro is niet goed voor de woningbouw! Wij stockeren onze balen dan ook zorgvuldig en zullen deze niet vervoeren bij hevige regen.

U als bouwer moet er natuurlijk over waken dat u de gekochte strobalen droog kan stockeren op de strowerf. Het kan zijn dat bij slagregen de strobalen eens nat worden, maar enkel zover als de wind de regen in het stro kan brengen. Alleen de buitenste wanden worden nat bij regen. De natuurlijke beweging van de wind droogt na de regen de balen weer op. Het centrum van de balen mag absoluut niet nat worden, deze hebben een heel lange tijd nodig om op te drogen en waarschijnlijk zal de baal die tijd niet krijgen alvorens de wanden dichtgemaakt worden. Eens de wanden, vloeren of het dak zijn afgewerkt, kan er geen vocht of regen meer aan de balen.

 

Voordelen van een strobouwwoning:

  1. Een natuurlijk materiaal;
  2. een goedkoop bouw- en isolatiemateriaal;
  3. de ademende werking zorgt zowel in de zomer als in de winters een gezond en aangenaam binnenklimaat;
  4. een restproduct van graan, dus je recycleert;
  5. ongeëvenaarde warmte-isolatie door de compacte strobalen en aangespannen wanden;
  6. hoge geluidswerende en geluidsisolerende kwaliteit. 

Stro als vloer- en dakisolatie

De ervaring leert ons dat de meeste mensen die kiezen voor een strowoning graag zelf de handen uit de mouwen steken en de wanden van de woning zelf plaatsten. Het dak plaatsen wordt al moeilijker en delicater. Bij de opbouw van het dak wordt steeds rekening gehouden met de dikte van de balen. De afstand tussen de balken wordt aangepast zodat de balen netjes passen.  

We bieden onze klanten de mogelijkheid om ook op ons beroep te doen voor het plaatsen van het stro in het dak. 

 

Vraag vrijblijvend jullie offerte aan.